Analiza macromediului - Analiza PESTEL

pestel-analysisPentru a putea evalua impactul factorilor externi asupra sectorului si implicit a companiei vom folosi analiza Pestel. Factorii de mediu extern sunt factorii politici, economici, tehnici si tehnologici, sociali, ecologici si legali.

Factori politici

- Integrarea Romaniei in UE – a dus la extinderea pietelor, la sustinerea unor noi investitii, precum si la interesul aratat de marii producatori din industria FMCG de mediul de afaceri romanesc.
- Influentele relatiilor intre marile puteri – relatiile dintre marile puteri economice pot constrange/extinde posibilitatile sectorului de solutii logistice in functie de interesul lor aratat fata de mediul de afaceri.
- Instabilitatea politica - chiar daca Romania a aderat la UE, sistemul politic isi arata defectele ducand la efecte negative asupra imaginii Romaniei si a mediului de afaceri romanesc la nivel mondial.

Factori economici

- Nivelul de dezvoltare al tarii – Romania este o tara in curs de dezvoltare economica, dar care inca ofera o imagine instabila pentru investitori. In momentul de fata, dezvoltarea Romaniei permite o forta de munca relativ ieftina, conditii prielnice dezvoltarii de afaceri, dar si o nesiguranta pe termen lung pentru investitori.
- Globalizara – este un fenomen ce a condus la creearea unor noi oportunitati, avand in vedere largirea portofoliului de clienti si potentiali clienti, dar a dus si la cresterea competitivitatii la nivel de piata. Pentru piata solutiilor logistice, globalizarea a permis o crestere a cererii datorita cresterii consumului la nivel mondial.
- Cursul de schimb valutar – fluctuatiile monedei nationale in raport cu EURO sau cu dolarul american pot infuenta rezultatele companiilor romanesti. Astfel exportatorii pot beneficia de castiguri din diferentele de curs prin deprecierea monedei nationale. In sens contrar, pot exista anumite pierderi datorita activitatilor desfasurate pe piata interna.
- Rata dobanzii la nivel economic - Politica BNR sustine mentinerea ratei dobanzii la un nivel optim pentru imprumuturi. Competitivitatea ridicata din sector duce la strategii de dezvoltare a companiilor, astfel ca rata dobanzii reprezinta un aspect ce trebuie exploatat.
- Forta de munca – conditiile economiei romanesti, precum si calitatea mediului academic din Cluj-Napoca permit firmelor sa detina o forta de munca ieftina. In schimb, specificul companiilor furnizoare de echipamente logistice necesita un personal specializat (costuri mari)
- Somajul – rata ridicata a somajului permite companiilor sa detina un avantaj in ceea ce priveste posibilitatile multiple de angajare, dar in acelasi timp si un dezavantaj avand in vedere costurile de reorientare profesionala a posibililor angajati.

Factori sociali

- Invatamantul – piata solutiilor logistice necesita o forta de munca specializata. Mediul acadamic din Cluj-Napoca sustine strategia companiilor in vederea recrutarii si formarii unui personal adecvat.
- Mobilitatea sociala – tendintele actuale ale mobilitatii sociale pot aduce beneficii dar si costuri companiilor. Fiind o tara in curs de dezvoltare, mobilitatea sociala este un aspect ce trebuie tratat cu mare atentie.

Factori tehnologici

- Ciclu de viata si uzura tehnologica – prelucrarea metalului presupune o tehnologie costisitoare si greu de intretinut. Inovatiile tehnologice la nivel mondial pot contribui la cresterea costurilor companiilor pentru a-si putea sustine in continuare activitatea la un nivel optim. Desi ciclul de viata este relativ lung, costurie legate de modernizare sau reechipare sunt destul de ridicate.
- Politica UE pt sprijinirea investitiilor in tehnologie - politicile UE sustin dezvoltarea ramurilor industriale, astfel ca firmele pot beneficia de un suport financiar destul de important pentru modernizarea liniilor tehnologice.

Factori ecologici

- Legislatia mediului (reciclarea deseurilor) – activitatile industriale au ca efect poluarea mediului iar costurile aferente sunt ridicate. Orice modificare a legislatiei mediului poate contraveni bunastarii financiare a companiilor.

Factori legali

- Legislatia privind ocuparea fortei de munca – noile reglementari ale statului sustin angajarea personalului necalifcat, a somerilor, precum si integrarea absolventiilor de studii superioare.
- Comert international (reglementari si restrictii) – reglementarile comertului international au dus la crearea unui mediu proprice desfasurarii afacerilor prin adoptarea unor norme comune la nivel mondial (taxele vamale, eliminarea discriminarii, egalitatea intre tari)
- Legislatia privind capitalul strain in Romania – Legea nr. 35 /1991 a dus la posibilitatea de constituire de societati comerciale, filiale sau sucursale cu capital strain.

Last modified on Saturday, 22 April 2017 13:43

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

More in this category:

JSN Medis is designed by JoomlaShine.com